Depremde kullanılamaz hale gelen Hatay Gastronomi Evi yeniden açıldı
HATAY(İGFA)- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Hatay’ı gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na layık gördü ve Hatay mutfağının lezzetleri tescillendi. Hatay’da 6 Şubat depreminde hasar gören ve yıkılan yapılardan biri de UNESCO Hatay Gastronomi Rezidansıydı.
Deprem sonrası kullanılamaz hale gelen Hatay Gastronomi Residence, Antakya EXPO Alanı A Blok’taki yeni adresinde Hatay mutfağının yanı sıra mutfak kültürüne ait 600 çeşit yemek ve tatlıyı tüm misafirlerine sunacak.
“GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Gastronomi Evi’nin açılışında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. EXPO alanının inşası sırasında ve sonrasında birçok siyasetçi tarafından polemiğe dönüştürüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Lütfü Savaş, “320 dönüm arazi üzerine inşa ettiğimiz tüm EXPO mekanlarının toplam maliyeti 750 milyon lira oldu. Ancak spekülasyon yapmak isteyen politikacılar bu rakamı 4 milyar, 5 milyar, 6 milyar ve en sonunda 8 milyara çıkardı. Ama aslında 750 milyona yaptığımız bu iki yer depremden sonra artık Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu yerde. Bütün birimlerimiz bu lokasyonda Hatay halkına hizmet etmeye devam ediyor.” Konuşmasına şöyle devam etti:
2017 yılında gastronomi şehri olduk. UNESCO tarafından tescillendik. Bu tescil halen devam etmekte olup, taahhütlerimiz de devam etmektedir. Taahhütlerimizi yerine getirdiğimiz sürece Gastronomi Şehri olmaya devam edeceğiz. Bu taahhütlerden biri de gastronomi alanında mutfak yapmaktır. Hatay’ın kendine özgü yemekleri bu mutfakta hazırlanmalı ve toplum bu hizmetten faydalanmalıdır. Gastronomi Rezidansı depremde yıkılınca, EXPO alanında A Blok’un en üst katının terasıyla gerçekten muhteşem bir gastronomi rezidansı inşa ettik. Burada Hatay’ın eşsiz yemekleri uygun fiyatlarla ve çok güzel bir görünümle sunuluyor. Eşinizle, arkadaşlarınızla, misafirlerinizle kullanabileceğiniz, kullanırken karnınızı doyurabileceğiniz, seyir açısından görsel zevkinize katkı sağlayacak bir yer haline geldi. Sadece Hataylı hemşerilerimize değil, Türkiye’mize de hayırlı olsun. Hatay yavaş yavaş küllerinden doğmaya devam ediyor.
PROF. DR. NAZAN SAVAŞ: KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIR VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAR
Hatay kültürünü yaşatmanın önemine vurgu yapan Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Savaş, “UNESCO Hatay Gastronomi Evi’miz sadece yemek kültürünü değil, Hatay’a özgü tüm kültürleri yansıttı ve birçok yenilikçi çalışmaya imza attı. Kültürümüzün yaşatılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için bugünden sonra da Antakya Fuar Alanı’nda çalışmaya ve hizmet vermeye devam edecektir. Bağışçılarımızın desteğiyle Antakya mobilya kültürünün izlerini taşıyan bir kahve köşesi planlayıp burada sadece gastronomi yemeklerini değil, kahve kültürümüzü de yaşatmaya çalışacağız. Herkesi, tüm kadınlarımızı, çocuklarını, eşlerini buraya gelmeye davet ediyorum.” söz konusu.